Az első blogbejegyzésben az anyagok közötti választásban szeretnék segítségükre lenni. 15 éves tapasztalatom alapján ez az egyik olyan kérdés, mely ügyfeleimben leggyakrabban felmerül, és amely az elkészült munkát alapvetően meghatározza.

Gránit

A természetben fellelhető legkeményebb kőzet, megmunkálásához gyémánt szerszámokat használunk. Számtalan színben fellelhető, a csíkos eres változattól az egyszínű-homogén anyagig szinte minden árnyalatban. Árban is igen széles skálán mozog, az olcsótól a drágáig, mindenki megtalálhatja a hozzá közel álló választást. A legtöbb modern sírkő alapanyaga, konyhapultnak is ez a legjobb választás, felülete nehezen karcolódik, tökéletes a konyhai előkészítő munkákhoz, amatőr cukrászoknak pedig szinte kötelező. Síremlékek készítésénél fontos szempont a tartósság, és a környezeti hatásoknak való minél jobb ellenállási képesség, melynek a gránit felel meg legjobban.

Márvány

Kristályosan szemcsés mészkő, gyönyörű, változatos színekben. Kiválóan faragható, csiszolható anyag, gondoljunk csak az ókori szoborművekre, melyeken mindenki megcsodálhatja a márvány ezen tulajdonságait. Leghíresebb talán az Olaszországból származó carrarai márvány. Kemény, -bár a gránitnál puhább,- üledékes kőzet. Legtöbbször épületmunkáknál használjuk, például burkolásra, ablakpárkányok, kerítések tökéletes alapanyaga. Síremléket is készíthetünk belőle, sokan keresnek a gránit hideg, egyenes vonalai, eleganciája helyett egy természetesebbnek ható, rusztikusabb követ. Nagyon népszerűek a sziklás sírkövek, melyek mind egyedi termékei a kőfaragó mesternek, hatalmas szakértelmet kívánnak.

Mészkő

 

Üledékes kőzet, megkülönböztetünk puha és kemény változatot. Fő felhasználási területe az építőipar, kiváló díszítőkő, és burkolókő. A puha mészkő fő előfordulási helyei Sóskút,Fertőrákos, a kemény mészkőé Süttő, de rengeteg mészkövet hoznak be hazánkba más országokból, kontinensekről is. A tardosi bányából származó, jellegzetes hússzínű mészkő „magyar márvány” néven él a köztudatban. Ablakpárkányra, burkolásra kiváló.